Verbinden
Onderzoeken
Toepassen

Darmklachten

Regelmatig zie ik mensen met buikpijn en klachten van de darmen op het spreekuur.
Het is goed om hier nader op in te gaan.
Hierbij vind ik het heel belangrijk om, naast een uitgebreide vragenlijst, goed onderzoek van de ontlasting te laten doen, waarbij ik gebruik maak van diverse laboratoria Er kan er aanvullend bloedonderzoek gedaan worden.
Met deze uitgebreide  gegevens kijk ik naar de situatie van het darmslijmvlies en de verstoringen. Vervolgens maak ik een “ individueel plan”  om daarmee de oorzaak van de klachten aan te pakken. Hierbij speelt gezonde voeding natuurlijk een grote rol.

Laten we eens verder kijken naar de darm, wat weten we daarvan?

De dikke darm, ook wel het colon genoemd, is 1 tot 1,5 meter lang. De ontlasting wordt hier vooral ingedikt, doordat water en zouten opgenomen worden in het lichaam. De oppervlakte van de dikke darm is wel honderd m2, de dikke darm bevat miljarden bacteriën, die het slijmvlies beschermen, vezels omzetten in voeding, vitaminen maken, ontgiften en het milieu in de darm gezond houden. De darm speelt  een grote rol in het immuunsysteem.

Bij verstoringen in de darm kunnen obstipatie (verstopping), diarree, pijn en opzetting van de buik ontstaan. Zo'n 15-20% van de mensen in Nederland heeft chronische darmklachten.
Obstipatie kan allerlei oorzaken hebben, zoals leef- en eetgewoonten, voeding!, organische ziekten, zoals bijvoorbeeld chronische darmziekten zoals de ziekte van crohn en colitis ulcerosa, divertikels (darmuitsltulpingen), darmkanker, stofwisselingsziekten zoals een traag werkende schildklier of diabetes mellitus. Verder kunnen medicijnen klachten van obstipatie geven. Bij veel patienten wordt geen duidelijke oorzaak gevonden voor de obstipatie en darmklachten en wordt de diagnose prikkelbaar darmsyndroom (PDS) gesteld. Hiermee worden verschillende verschijnselen zoals buikpijn, (afwisselend)  obstipatie of diarree en opgeblazen gevoel in de buik, ondergebracht. PDS kan op elke leeftijd voorkomen en blijkt vaker bij vrouwen.
Als we ons verdiepen in darmklachten, kunnen ook infecties van de darm een belangrijke oorzaak van buikklachten zijn. Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan. Ook kunnen gisten,  zoals Candida albicans in de darm worden aangetroffen. De arts Saskia van As, waar ik mee samen werk, heeft veel onderzoek gedaan naar darmklachten, oorzaken, onderzoek en behandelingen. Zij geeft aan dat bij meer dan 35% van de mensen met de diagnose PDS darmparasieten werden aangetroffen en de klachten vaak afnemen of verdwijnen na een behandeling!

Ook kunnen darmklachten het gevolg zijn van een allergie, zoals een glutenallergie (coeliakie), of van een verstoring in de darmflora (dysbalans)  met bijvoorbeeld een overgroei van gisten (schimmels)..

Wat kunnen we in de ontlasting onderzoeken?

Een ontlastingsanalyse in een gespecialiseerd laboratorium geeft ons inzicht in de samenstelling van de darmbacterien in het laatste stuk van de dikke darm. Schadelijke bacteriesoorten zijn o.a. salmonella, shigella en klebsiella. Enterococcen en lactobacillen zijn weer gunstig, we zien de soorten en de aantallen in de analyse. Er zijn vele soorten darmbacteriën. De verhoudingen zijn belangrijk, immers toename van schadelijke bacteriën produceert toxines en geeft weer een afname van goede bacteriesoorten. Een voorbeeld zijn de LPS dragende bacteriën. Dit zijn gramnegatieve bacteriën die echt toxisch zijn.  In de ontlasting kunnen we ook de helicobacter pylori, veroorzaker van maag en dunne darmklachten, aantonen als deze aanwezig is in het lichaam. We kunnen tevens de zuurgraad bepalen, de darminhoud moet lichtzuur zijn, pH van 6 tot 6,80. Een hoge pH hangt samen met een grotere kans op chronische darmontstekingen en kanker.
De vertering van vezels, zetmeel en vet wordt beoordeeld. Bij aanwezigheid van veel zetmeel in de ontlasting duidt dit meestal op een overconsumptie van graanprodukten. Als er veel vet aanwezig is, kan dit op problemen van de alvleesklier of de gal duiden, of op de dunne darm, zoals een glutenallergie of een infectie met de parasiet giardia lamblia.
Mensen met dunne darmparsieten hebben vaak brijachtige ontlasting die vezels, vetten en koolhydraten bevat. Als de darm niet genoeg tijd krijgt om het voedsel op te nemen, komt het onverteerd naar buiten.
In de ontlasting kan een candida (schimmel) overgroei aangetoond worden. Er kunnen onzichtbare bloedspoortjes, occult bloed microscopisch gezien worden. calprotectine, lactoferrine en tumor necrosis alfa kan aangetoond worden. Deze stoffen kunnen wijzen op chronische darmontstekingen of kanker. Een tekort aan IgA kunnen we zien, dat zegt iets over je eigen (aangeboren) darm weerstand. Mensen die een tekort hebben  hieraan  zijn  algemeen gevoeliger voor infecties. We kunnen een glutenallergie op het spoor komen door t-transglutaminase te laten bepalen in combinatie met antilichamen tegen gliadine.
Een onderzoek van de ontlasting naar parasieten, occult  (verborgen) bloed en schadelijke bacteriën worden in de meeste laboratoria wel uitgevoerd, maar voor de complete analyse hebben we echt een uitgebreid onderzoek van de ontlasting nodig. We adviseren daarom ook 2 onderzoeken. Een gericht op parasieten en de grote darmbacteriën. Daarnaast een uitgebreide screening van de samenstelling van het darmslijmvlies op micro niveau.

Darmparasieten

Er kunnen verschillende darmparasieten aangetoond worden in de ontlasting, schadelijke en minder schadelijke.

Klachten die door darmparasieten kunnen worden veroorzaakt

Anale jeuk, anorexia, bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, braken, buikpijn, bultjes op de huid, obstipatie afgewisseld met diarree, eczeem, gewichtsverlies, gewrichtspijn, glutenintolerantie, groeiachterstand, jeuk van de huid, hoofdpijn, krampen, misselijkheid, ontlasting niet op kunnen houden, opgezette buik, slijm bij de ontlasting, spastische darm, stinkende ontlasting, vermoeidheid, vieze adem, winderigheid, lage rugpijn, zetmeelintolerantie. Kortom een hele lijst.

Dientamoeba fragilis

Is de meest voorkomende schadelijke dikke darmparasiet, die bij een deel van de mensen veel klachten kan geven zoals diarree, obstipatie, opgezette buik, winderigheid, misselijkheid en soms koorts. Klachten zoals voorkomend bij het prikkelbaar darmsyndroom. Bij kinderen kunnen naast buikpijn eczeem en huidklachten aanwezig zijn, Er kan bij volwassenen vooral jarenlange vermoeidheid op de voorgrond staan. Niet alle artsen zijn overtuigd van de schadelijkheid van deze parasiet en daarom wordt er niet altijd gezocht en/of behandeld bij deze parasiet. Er zijn veel publicaties verschenen over de schadelijkheid. In 2004 uitgebreid artikel in het Nederlands Tijdschrift voot Geneeskunde. Recente publicaties van het Amerikaans Ministerie van Volksgezondheid wijst op schadelijkheid van deze darmparasiet voor de mens. Ik adviseer algemeen behandeling na screening van alle gezinsleden.
De dientamoeba fragilis is heel besmettelijk, het zijn actieve parasieten, die geen cysten vormen en kunnen buiten het lichaam geen uur overleven.Het is niet helemaal duidelijk of de besmetting alleen door direct contact plaatsvindt of ook nog op andere manieren.Een besmetting kan ook jaren geleden bijvoorbeeld in het buitenland hebben plaatsgevonden.
De aanbevolen behandeling in Nederland is met het middel clioquinol in drankvorm, het is een veilig middel als men zich aan de dosering en voorschriften houdt: volwassenen 250mg 3 keer per dag gedurende 10 dagen. Bij kinderen een aangepaste dosis naar lichaamsgewicht. Tijdens de kuur adviseren we extra zink te gebruiken in supplementvorm en een aangepast dieet. Mensen met een traag werkende lever verdragen het middel niet, zij verdragen ook slecht koffie en alcohol en zijn overgevoelig voor luchtjes en chemische stoffen, Het middel werkt bij ongeveer 75%, daarom is controle na 7 dagen belangrijk of de parasiet daadwerkelijk verdwenen is. Het middel metronidazol (flagyl) wat veel bij parasieten wordt voorgeschreven werkt minder dan 50%! Zijn na controle van de ontlasting de parasieten niet weg, dan kan paromomycine voor 7 dagen gegeven worden, dit middel wordt vaak beter verdragen, heeft een goede slagingskans van zo'n 80%, maar kan tijdelijk een daling van de samenstelling van de darmflora geven, het is wel van belang om dit in de gaten te houden en bijvoorbeeld even probiotica met E Coli, enterococcen en lactobacillen te nemen. Promomycine is in Nederland niet verkrijgbaar, maar op recept kunnen we dit middel via de apotheek in België voorschrijven.

Blastocystis hominis

Komt vaak voor samen met een dientamoeba fragilis. Er bestaan verschillende subtypes, waarvan sommigen klachten geven van met name buikpijn en vermoeidheid. Er is een sterke afname van klachten wanneer zetmeel uit het dieet wordt weggelaten. Wanneer er veel klachten zijn kan een behandeling worden ingezet met medicijnen. Vooral voeding (geen suikers, brood, aardappels en pasta) is hier belangrijk, het zogenaamde anti candida dieet. Dit remt de celdeling en maakt de buik rustiger. Het middel clioquinol werkt hier in 50%. Een aantal plantaardige middelen zoals orgegano en rozemarijnolie en knoflookolie kunnen hier gunstig werken.

Giardia lamblia

Een parasiet in de dunne darm, die vooral diarree en chronische buikklachten kan veroorzaken, daarnaast komem misselijkheid en braken voor. Bij kinderen kan er buikpijn, moeheid en bloedarmoede optreden. Er is een toename van voedselallergie en allergische huidreacties.Studies (ik verwijs hier naar het boek van Saskia van As) tonen aan dat 14% van de mensen met chronische diarree die naar de huisarts gaan, besmet zijn met deze parasiet. 5% van de mensen zonder klachten is drager van deze parasiet. Vooral kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud zijn besmet, dit gaat gemakkelijk via zwembaden en ontlasting. De cysten van deze parasiet kunnen ongeveer 10 minuten in gechloreerd water overleven. Als de cyste wordt doorgeslikt, verzacht de harde schil in de maag en komt de parasiet 'tot leven'.Doordat deze parasiet zich met zijn zuignap aan de toppen van de darmvlokken hecht, raken deze beschadigd en vermindert de voedselopname. Om deze parasiet op te sporen, moet er vaak meerdere keren ontlasting onderzocht worden,De diagnose kan gemist worden. De cysten worden om de 4 tot 8 dagen in grote hieveelheden via de ontlasting uitgescheiden. Daarom wordt bij een negatief monster na 5 dagen opnieuw een monster ingestuurd en evt na 5 dagen een derde monster. De Elisa test van de ontlasting is de meest gevoelige test om deze parasiet aan te tonen, deze is 85% bij een eenmalig onderzoek.
De behandeling van deze parasiet is eenvoudig, een enkele dosis Fasigyn (tinidazol), dit werkt in 80%.Alternatief is flagyl gedurende 7 tot 10 dagen, wat echter veel meer bijwerkingen heeft.In tegenstelling tot andere parasieten is Giardia Lamblia goed met natuurlijke middelen, zoals berberine en het ayrvedische middel Pippali rasayana, en ook met knoflook en oregano-olie aan te pakken.
Omdat de dunne darm veel lactobacillen bevat, die de hechting van de parasieten aan de darmvlokken remmen, wordt dit probioticum aanbevolen al voor de start van de kuur tot en met 10 dagen na de kuur. Vezelrijke voeding, glucosamine en Chitosan remmen ook deze parasiet. Bij bloedarmoede vullen we de ijzervoorraad aan met liefst ijzergluconaat natuurlijk en vitamine C, die ervoor zorgt dat het ijzer beter wordt opgenomen. Omdat 70% van de kinderen met Giardia positief testen op voedselallergieen, heeft dit onze extra aandacht. Bij de behandeling is het advies gluten en melkprodukten uit te voeding weg te laten, zodat de darm zich kan herstellen. Glutenvrij zijn rijst, mais, quinoa, gierst, soja, linzen, pompoen, zoete en gewone aardappels. Na 6 weken kan men de gluten weer langzaam beginnen.

Entamoeben

Amoeben zijn parasieten die wereldwijd veel in de natuur, in water, voorkomen. De entamoeba histolytica is een agressieve vorm, veroorzaakt de amoebendysenterie en levercysten, maar komt tegenwoordig zelden voor. In Nederland komt Entamoeba dispar nog wel eens voor. Bij 1.4% van de mensen met chronische darmklachten, dan valt behandeling met flagyl te overwegen. Verder zijn er nog een aantal 'goedaardige' amoeben zoals Entamoeba Coli en Endolimax nana. Ze lijken de darmwand niet te beschadigen, maar kunnen in sommige gevallen wel chronische diarree veroorzaken. Maar een darm vol parasieten is geen gezonde darm, deze heeft onze aandacht nodig.

Overige parasieten

Er zijn nog een aantal eencellige parasieten die in zeldzame gevallen darmklachten kunnen veroorzakan, zoals Trichomonas intestinalis, balantidium coli, Myxozoa.

Bacteriële darminfecties

Campylobacter jejuni

Geeft acute diarree, maar ook chronische darmklachten. Bij 7 tot 10% van de mensen met chronische darmklachten wordt deze bacterie gevonden, die de dunne darm infecteert, maar ook in de dikke darm kan voorkomen. De besmetting gaat via voedsel of water. Met name ongaar vlees of kip. In Nederland zijn veel kippen besmet, maar ook andere dieren en huisdieren kunnen een bron zijn.Ook kunnen gewrichtsontstekingen hierdoor veroorzaakt worden en het syndroom van Guillan-Barre, een aandoening van spierzwakte rn verlamming. De behandeling is met flagyl.

Salmonella

Acute diarree wordt voor 7% veroorzaakt door Salmonella en bij 3.7% van de mensen met darmklachten wordt deze bacterie gevonden.

Shigella

Kan ook chronische darmklachten geven. Komt bij 0.6% van de mensen met chronische klachten voor.

Klebsiella proteus en clostridium

Komen onder normale omstandigheden in kleine hoeveelheden in de darm voor. Als de gezonde darmflora is verzwakt, kunnen deze bacterien zich uitbreiden en ernstige buikklachten en diarree veroorzaken.

Worminfecties

Zweepworm

Ofwel Trichuris trichiura, leeft in de dikke darm, is 5cm groot. Besmetting gaat via hond of ongaar vlees. Besmetting gaat meestal zonder veel ziekteverschijnselen. Bij 0.5% van de mensen met chronische darmklachten wordt de zweepworm gevonden.

Mijnworm

Ofwel Ankylostoma duodenale, is 1cm lang, komt zelden in Nederland voor. Vooral in tropische landen, in de aarde. Kan jeuk geven en heel milde darmklachten.

Spoelworm

Ofwel Ascaris lumbricoides, lengte 10-40cm. Weinig voorkomend en geeft een lichte infectie.

Trichinella spiralis

Is een typische besmetting van (wilde) varkens omdat zij vlees eten. Door ongaar vlees kan besmetting plaatsvinden, maar komt nauwelijks in Nederland voor.

Enterobius vermicularis ofwel oxyuren

10-14% van de kinderen in Nederland is besmet en geeft jeuk aan de anus, vooral, s nachts omdat de wormpjes dan naar buiten kruipen om eitjes te leggen. Ook aarsmaden genoemd.

Parasieten gevonden! En nu?

Als er parasieten gevonden zijn in de ontlasting, gaan we kijken of er behandeling nodig is.  De samenstelling van de darmflora is hierbij  belangrijk. Tevens de klachten en het voedingspatroon.
Het is belangrijk om naast medicijnen de voeding aan te passen, daarmee is de kans van slagen het grootst.
Hierbij volgen we de voedingsadviezen van o.a. Saskia van As, met wie ik samenwerk en expert op dit gebied. Maak voor jezelf een goed voedingsschema, waarmee je liefst 10 dagen voordat je start met de medicijnen, gaat beginnen.De basis hierbij is het weglaten van zetmeelrijke koolhydraten en meer vezelrijke groenten. Dit stimuleert de darmflora. De parasieten leven van bepaald voedsel uit de darm, nemen vooral ijzer en vetten, suikers en zetmeel op om zich te vermenigvuldigen.. De zetmeelrijke voeding  verhoogt het insulinegehalte van het bloed.
Veel zetmeel (koolhydraten) stimuleert darminfecties en de groei van darmparasieten. Voeding bekijken we samen met u, eventueel krijgt u van ons een “ rotatieschema”, waarmee een goede variatie van gezonde dagelijkse voeding te maken is.

Schimmelinfectie van de darm candida

Candida infectie van de darm kunnen we aantonen met onderzoek van de ontlasting.Candida komt in twee vormen voor, de onsvhuldige gistvorm, of een meer agressievere  vorm die draden maakt. Zeer veel algemene klachten worden aan  het Candidasyndroom toegeschreven, klachten die ook bij allerlei andere ziekten passen zoals allergieen, vermoeidheid, duizeligheid, eczeem, dof gevoel in handen een voeten, hoofdpijn, jeuk, keelpijn, nachtzweten, intolerantie voor chemische luchtjes en stoffen, opgeblazen buik, schimmels op voeten, anus, spierzwakte, vestopte neus, verlangen naar zoetigheid enz.
Methoden als bioresonantie en levend bloedanalyse,vegatesten en kinesiologie geven al snel aan dat er sprake is van een candida. In decreguliere geneeskunde zien we vaak candida-infeccties van de vagina, mond en anus en voeten. Toch zien we bij een micro onderzoek van de ontlasting niet altijd deze candida tevoorschijn komen en blijken de klachten ergens anders vandaan te komen.
Candida in de ontlasting vormt nog geen bewijs voor een infectie, vaakzijn ze aanwezig in de onschadelijke gistvorm die zich voeden met de darminhoud. Bij candida overgroei zie je vaak dat een groot deel van de normale darmflora verloren is geraakt, candida hecht zich dan net als bacterien aan het darmslijmvlies. Bij 10-20% van de mensen die antibiotica gebruiken, is er een tijdelijke toename van gisten of schimmels te zien, daarom is hetvan belang na een 'kuurtje' de darmflora met probiotica te herstellen. Natuurlijke (voedings) produkten die de hechting van candida tegengaan zijn lactobacillen, ginseng, verse bonen, olijfbbladextract en knoflook. Bij een goed functionerend immuunsysteem maakt candida geen kans. Immuuncellen maken stoffen die de schimmels oplossen, vooral het enzym myeloperoxidase is hierbij van belang. Ook onze T-cellen beschermen het lichaam tegen gist- en schimmelindringers.

Darmparasieten en candida

Bij mensen waarbij candida in de ontlasting wordt gevonden, blijken in 64% ook parasieten te hebben. Dat is een interessant gegeven.Gisten en schimmels krijgen vaak een kans doordat parasieten het slijmvlies van de darm hebben beschadigd, vooral de dientamoeba fragilus speelt hierbij een grote rol. Als er Candida in de darm gevonden wordt, is het dus belangrijk dat er:
* een uitgebreide darmanalyse naar de samenstelling van de verschillende bacteriën is gedaan
* en dat er gekeken is naar eventuele parasieten
Behandeling is eerst de parasieten, starten met een suikervrij en zetmeelarm 'anti-andida'dieet, eventueel natuurlijke produkten die de candida remmen, zoals aloe vera drank,knoflook, rea-tree olie, rozemarijnolie, lemongrass olie, geelwortel, vette-vis olie, berberine, olijfbladextract enz. Ik geef er kortdurend weleens nystatine (druppels) bij of natuurlijke schimmelremmers.N Nystatine heeft weinig bijwerkingen en hoeft maar kort gebruikt te worden mits men aandacht aan dieet blijft geven. Vaak is het goed om langdurig geelwortel, het curcuma, en vette-visolie te gebruiken.

Coeliakie, glutenintolerantie

Coeliakie komt voor bij kinderen en volwassenen, ongeveer bij 1% van de bevolking. Als iemand de glutenallergie heeft, dan komt het bij familieleden van die persoon vaker voor (3-20%). De ziekte komt voor in gebieden waar tarwe een belangrijk onderdeel is van het dieet (Huisarts en Wetenschap, maart 2010). Coeliakie komt meer bij vrouwen voor.

Hoe kan men coeliakie opsporen?

  • Door een biopt te nemen van de darm door een kinderarts of MDL-arts!
  • Door bloedonderzoek (we kijken naar IgA antistoffen gericht tegen  tTG meestal in de huisartsenpraktijk) ( evt. gliadine, reticuline, endomysium) (tTG en/of EMA) en ontlastingsonderzoek te combineren met de klachten kijken we of er een mogelijke glutenallergie een rol speelt en nader onderzoek (een dunne darmbiopt) nodig is. Een biopt moet de diagnose bevestigen. De helft van de mensen met een positieve bloeduitslag blijkt daadwerkelijk coeliakie te hebben.Mensen met een tekort aan IgA, hebben een 16 keer verhoogde kans op coeliakie.

Wat zijn de klachten en verschijnselen van coeliakie?

Diarree, gewichtsverlies, groeiachterstand, braken, buikpijn, winderigheid, opgezette buik, verstopping, anorexie. Bloedarmoede door ijzergebrek. Vermoeidheid, vitamine tekorten, terugkerende aften in de mond, verlate puberteit, onvruchtbaarheid, osteoporose (botontkalking) enz. De aard en de ernst van de symptomen kunnen zeer verschillend zijn per individu. Sommige mensen hebben veel klachten, anderen juist heel weinig.

Door de gluten gaan de darmvlokken kapot, de zogenaamde vlokatrofie.

Wat is een glutenvrij dieet? De behandeling?

Een glutenvrij dieet houdt in dat de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en alle voedingsmiddelen die hiermee bereidt zijn levenslang vermeden moeten worden.
Wel geschikt in het glutenvrije dieet zijn aardappelen, mais, rijst, peulvruchten, groente, fruit, melkprodukten, kaas, vlees, olie en roomboter.
Een glutenvrij dieet met nul milligram gluten is in de praktijk niet haalbaar. Er zijn waarschijnlijk individuele verschillen in het ontstaan van symptomen bij het innemen van minimale hoeveelheden gluten via de voeding.

Voedselintoleranties en lekkende darm

Niet elk voedingsmiddel is voor iedereen gezond. Daarnaast is het belangrijk hoe uw lever functioneert, die betrokken is bij de ontgiftiging van voedingsbestanddelen, toxische stoffen en medicatie. Zeer veel factoren kunnen het darmslijmvlies, zoals we zagen, uit balans brengen. Stress kan ook een grote factor zijn.

De samenstelling van het darmslijmvlies is enorm belangrijk.
Met een coloscopie (onderzoek waarbij de specialist in de darm kijkt) wordt er o.a. gekeken naar afwijkingen zoals darmpoliepen, darmtumoren en ontstekingsprocessen. Vooral darmkanker kan hiermee heel goed onderzocht worden.
Het darmslijmvlies bestaat uit een beschermende slijmvlieslaagen slijmvliescellen die normaal goed gesloten tegen elkaar aan liggen d.m.v. zogenaamde tight junctions (verbindingen) en zeer veel bacteriesoorten. Dit moet zoals we al eerder zagen, in balans zijn om goed te kunnen werken. Het is onze barrière tegen vreemde indringers en schadelijke stoffen. De samenstelling van de darmflora beïnvloedt weer de zuurgraad van de darm, de zogenaamde pH waarde. Het eten van teveel eiwitten of vetten geeft een overschot in de dikke darm, wat weer een verstoring geeft van de zuurgraad. Bij een te hoge pH waarde ( te alkalisch milieu in de darm) adviseren wij vaak extra vezels om de pH waarde weer tussen de 5,8 en 6,8 te krijgen, de optimale waarde.Het darmslijmvlies moet bestand zijn tegen giftige stoffen. Gifstoffen kunnen door de darmwand lekken (leaky gut ofwel lekkende darm) en reacties in het lichaam geven. Zo kunnen lekkende antilichamen vanuit de darm zich hechten aan gewrichtsspleten en ontstekingsreacties geven in de gewrichten. Dan zien we de relatie tussen vermoeidheid, gewrichtsklachten en het darmslijmvlies. Bij het gebruik van ontstekingsremmers zoals  brufen en dilcofenac maak je het probleem groter, omdat dit het darmslijmvlies extra belast.
Het is bekend dat infecties in de darmen met bijvoorbeeld klebsiella, salmonella en yersinia reactieve gewrichtsontstekingen kunnen geven. Hierbij zijn het de bacteriële antigenen die in de bloedstroom lekken en veroorzaken (via immunosensitatie) ontstekingen in de gewrichten.
Ook zie ik regelmatig dat darmklachten ontstaan na bijvoorbeeld (meerdere) antibioticakuren. Het kan als een soort trigger werken voor zeer langdurige klachten die makkelijk geduid worden als PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) met regelmatig van de arts de boodschap om ermee te leren leven en wat symptomatische medicatie en vezels te nemen. Juist bij deze klachten kunnen we heel veel doen door de combinatie van orthomoleculaire preparaten, aanpassing voeding en homeopathie. We gaan daarbij de darmflora weer opbouwen en de verteringsstoornissen aanpakken.

Het ontlastingsonderzoek en het maken van een afspraak

Bij het maken van een afspraak is het heel belangrijk dat er voorafgaand een ontlastingsonderzoek is gedaan en dat ik beschik over deze gegevens voor het consult. Ook wil ik graag een voedingslijst van een week (alles wat u in een week eet en drinkt) op papier ontvangen. Tevens de uitgebreide vragenlijsten. Hiermee kan ik dit vast goed bestuderen en kunnen we ontzettend veel doen al in het eerste consult. Omdat dit zeer tijdrovend kost het eerste consult € 150,- .

Waar kan ik het ontlastingsonderzoek laten doen?

  • Via uw huisarts (als deze wil meewerken) kan een ontlastingsonderzoek gedaan worden op darmparasieten en bacteriën
  • Via darmklachten.nl is het ontlastingsonderzoek aan te vragen PDS test. Wij werken samen met drs Saskia van As
  • Via www.natuurdietisten.nl  kunt u het uitgebreide ontlastingsonderzoek aanvragen op het darmmicrobioom plus
  • Via Prohealth kan met een vingerprikje aangetoond worden of er voedselintoleranties zijn. Deze test heet de Immunopro en test op 100 voedingsmiddelen in het bloed welke u niet goed kunt verdragen.